in

Овие предмети од домаќинството имаат многу пократок рок на траење отколку што мислите

Некои предмети од домот кои ги користиме мора веднаш да ги исфрлиме од употреба или да ни останат само за спомен, затоа што нивниот рок на траење одамна завршил и не смееме повеќе да ги употребиме.

-Дрвен прибор за готвење

Рок на траење: до 5 години или кога ќе забележите напукнувања, промена на боја или почувствувате дека површината на одредени делови неповратно омекнала.

Не заборавајте дека дрвото е порозен материјал кој впива мирис, влага, но и бактерии. Затоа дрвениот прибор треба веднаш да се мие по употреба, не треба предолго да стои воден меѓу нечисти садови и не треба да се суши на влажно место.

-Гумена или силиконска мистрија

Рок на траење: до 2 години или кога ќе променат боја, напукнат или кога ќе почнат да се кинат.

Мистријата има еден голем хигиенски проблем. Повеќето од нив се направени од 2 дела – дршка и глава.

Спојот меѓу тие два дела е местото во кое влегуваат остатоци од намирници кои ги користиме и тој дел тешко се чисти. Кога ќе забележите дека има талог кој не може да го отстраните, тогаш е време за нова мистрија.

-Садови со нелеплива површина

Рок на траење: до 3 години или кога ќе забележите дебели гребаници, кога површина почнува да се лупи и да влегува во храната.

Ако сакате да го продолжите векот на траење на ваквите садови, задолжително покријте го со хартија пред да ставите други садови во него. Ако сте во можност, држете ги обесени на ѕид или на некоја друга површина.

-Пластични штици за сечење

Рок на траење: до 3 години или кога траговите од ножот ќе станат толку длабоки што веќе од нив не можете да ги исчистите остатоците од храна.

Не заборавајте дека за секој вид производ ви треба посебна штица. На онаа за риба или месо не приготвувајте овошје или зеленчук и обратно, за можните бактерии од месото и рибата да не ги заразат и другите производи.

-Мали кујнски ножици

Рок на траење: до 5 години или кога ќе за`рѓаат, имаат климава дршка или кога нема да можете да ги наострите повеќе.

Овие повеќенаменски ножици често се во употреба, скоро секојдневно ги користиме и поради тоа лесно се трошат – особено оние со назабена острица. За да им го продолжите векот на траење, еднаш неделно задолжително брусете ги.

22 Comments

Leave a Reply
  1. contrato consorcio automovel banco do brasil Consorcio de veiculos consorcio bradesco veiculos simulador consorcio contemplado carros bradesco lance em consorcio de carros como funciona consorcio banco do brasil veiculos simulador consorcio nacional honda fit como funciona consorcio de carros itau consorcio de carros mais em conta consorcio bradesco veiculos 2 via boleto.

  2. consorcio bb imovel simulacao consorcio para reforma de imovel bradesco consorcio de imoveis itau telefone consorcio imobiliario bb simulacao consorcio imoveis itau simulador consorcio imovel banco do brasil simulador consorcio itau simulador motos consorcio imobiliario caixa economica simulador consorcio imoveis banco do brasil consorcio imovel bradesco vale a pena consorcio banco do brasil imoveis simulador consorcio de imovel banco do brasil.

  3. consorcio maquinas e equipamentos consorcio carta de credito caminhao consorcio de caminhao ja contemplado a venda carta de credito contemplada para caminhoes a venda consorcio bradesco veiculos pesados consorcio para caminhao usado consorcio contemplado de caminhoes a venda carta de credito para maquinas consorcio carta de credito caminhao consorcio caminhao consorcio para maquinas agricolas consorcio bradesco veiculos pesados carta de credito de maquinas consorcio veiculos pesados.

  4. cartas credito de carro de luxo cartas de credito de carros de luxo cartas credito de carros de luxo carta de credito de automovel de luxo carta credito de veiculo de luxo carta credito de carros de luxo carta de credito de automoveis de luxo carta de credito de automovel de luxo consorcio de carros de luxo consorcio de automovel de luxo carta credito de automoveis de luxo carta de credito de veiculos de luxo consorcio de veiculo de luxo cartas credito de carros de luxo cartas de credito de carro de luxo carta de credito de automoveis de luxo.

  5. como funciona o consorcio de imoveis da caixa economica consorcio imobiliario bradesco prime consorcio contemplado imovel itau consorcio imobiliario sicredi consorcio imoveis porto seguro simulador consorcio imobiliario caixa economica federal consorcio sicredi imoveis reclame aqui consorcio itau imoveis como funciona consorcio contemplado imovel itau consorcio imovel bradesco vale a pena consorcio imovel caixa simulacao consorcio de imoveis caixa tabela.

  6. consorcio imobiliario itau telefone cef consorcio imobiliario simulador consorcio imoveis banco do brasil consorcio de imoveis caixa consorcio imobiliario contemplado londrina consorcio de imovel banco do brasil consorcio imobiliario itau telefone consorcio de imovel pela caixa economica federal consorcio itau simulacao consorcio de imoveis caixa consorcio bradesco imoveis reclame aqui simulador consorcio imobiliario caixa economica federal.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Loading…

0

Коментари