in

Исхрана и остеопороза

Внимавајте, бидејќи уште од младоста најголема густина на коскената маса се постигнува некаде околу 30-тите години, а потоа таа постепено се намалува со стареењето. Кај женскиот пол по менопаузата ова намалување се одвива 5-10 пати побрзо како резултат на нерамнотежата на хормоните естроген, прогестерон и гликокортикоидите

Остеопорозата е заболување на коските кое ги намалува густината и квалитетот на коскеното ткиво. Повеќе ризик-фактори имаат влијание за настанување на остеопенијата и остеопорозата, но на некои од нив навистина, и да сакаме, не можеме да влијаеме. Такви процеси се стареењето, полот, други примарни заболувања кои се лекуваат со кортикостероиди, а некои сметаат дека и откажувањето од никотинот е ризик-фактор кој не е така лесно да се смести во групата на лесно менливи! Затоа диетолозите истакнуваат дека е неопходно да се обрне внимание на правилната исхрана бидејќи таа е значаен ризик-фактор за појава на ова заболување. Без разлика за каков вид остеопороза зборуваме (примарна и секундарна), д-р Александра Хаџи-Димова, диетолог во Клиничката болница „Аџибадем Систина“, потенцира дека здравиот животен стил кој вклучува правилна исхрана за коските со одржување оптимална телесна тежина и практикување физичка активност, се првите и најзначајни чекори во борбата со остеопорозата.

Внимавајте, бидејќи уште од младоста најголема густина на коскената маса се постигнува некаде околу 30-тите години, а потоа таа постепено се намалува со стареењето. Кај женскиот пол по менопаузата ова намалување се одвива 5-10 пати побрзо како резултат на нерамнотежата на хормоните естроген, прогестерон и гликокортикоидите (заболувањето почесто е кај женскиот пол). Поради ова е навистина важно во овој активен животен период скелетот да биде што поздрав и појак, а за такви јаки коски она што е потребно се калциум, магнезиум, витамин Д и редовно движење.

Превенција
Исхраната за превенција на остеопорозата содржи намирници богати со калциум кои учествуваат во одржување на рамнотежата со калциумфосфор: ситната морска сина риба која треба да се изеде цела заедно со коските, потоа јаткасти плодови, млечни ферментирани производи, зеленчукот на кој му се јаде листот, како и кељот, кој се нарекува уште и крал по богатството на калциум. Семките на сусамот, брокулата, тофу сирењето, прокељот се исто така намирници богати со калциум. Сокот од морков и сокот од портокал треба да се дел од трпезата во превенцијата и лекувањето на остеопорозата.

Правилна апсорпција на калциумот
За да го задржиме калциумот во коските и забите наместо во меките ткива и околу зглобовите, потребно е доволно количество магнезиум. Иако спротивни по своето влијание врз метаболизмот, магнезиумот и калциумот дејствуваат заеднички како резултат на активноста на паратироидните жлезди, како и нивната рамнотежа со фосфорот. Ако концентрацијата на магнезиумот е ниска, концентрацијата на калциумот мора да порасне за да се воспостави рамнотежа, а во тие ситуации калциумот доаѓа од коските и забите. Затоа навистина е важно да се одржува здравјето на паратироидните и тироидната жлезда. Особено треба да внимаваат луѓето кои се хранат со претежно рафинирана храна. Целозрнестите житарки (правилно подготвени со натопување), мешунките, месото, јаткастите плодови – бадеми, кавијарот, листестиот зеленчук, лимонот, артичоката – се намирници богати со магнезиум. Зелката, пак, на пример содржи бор, кој, пак, го зголемува нивото на естрогените хормони, а тие се оние кои ги чуваат коските.

Витамин Д
Витаминот Д, кој е важен за метаболизмот на калциумот и фосфорот, човечкиот организам сам го произведува под дејство на сончевата светлина. Тој е особено важен бидејќи без него калциумот нема да се апсорбира, односно нема да помине од цревата во крвотокот, а ако калциумот го нема доволно во циркулацијата, нема да го има и во коските. Но функционирањето во затворени работни простории и живеалишта, како и одбегнувањето на консумација на маст која е богата со овој витамин, придонесува за негов дефицит. Рибиното масло, жолчката од јајцето, лососот, харингата, телешкиот црн дроб, спанаќот, репката, морковот, шампињоните се хранливи намирници богати со витамин Д.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Loading…

0

Коментари