in

Денеска е петок 13 – Вечерва ќе гледаме „морничава полна месечина“

Денеска е петок 13. и воедно денот кога треба да бидеме сведоци на морничава полна месечина каква што не сме виделе во последните неколку години.

Овој феномен наречен „морничава полна месечина“, последен пат бил забележан токму на 13. октомври 2000 година.

Следен пат, ваква месечина ќе може да се види дури во 2049. година.

Месечината што ќе ја видиме во петок е позната и како микромесечина, бидејќи на небото ќе биде дури 14% помала од вообичаено.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0

Коментари