in

“Денес секој има мобилен телефон – но повеќето нема на кој да му се јави” – Најубавите цитати Момо Капор

Момчило Момо Капор е еден од најпознатите српски писатели и уметници. Роден е на 8 април 1937 година во Сараево, град за кој го врзуваат многу лоши спомени.

Имено, за време на бомбардирањето на Сараево во Втората светска војна, тој се криел во стара турска куќа со својата мајка и баба.

Бомбата падна директно на куќата, а Момо беше единствената која успеа да преживее само затоа што мајка му го заштитувала со своето тело.

Сем сведочеше дека напишал стотици страници за да се обиде да се ослободи од овој кошмар, но сите обиди биле неуспешни.

Еве неколку најубави цитати од големиот боем, Моме Капур:

„Јас генерално мислам дека најчудните луѓе изгледаат многу конвенционално, многу стандардно. За човек кој е навистина чуден однатре, оној кој е во длабоко недоразбирање со светот што не го прифаќа и разбира, не чувствува никаква потреба да се украсува однадвор, да привлече нечие внимание.

Напротив! Тој сака да се скрие.

Дали има потешко човечко суштество од Кафка, на пример, и тој работел во осигурителна компанија во Прага скоро цел живот, не се разликува од другите функционери “.

„Можеби среќа се состои во тоа да навремено ја прекинеме трката за среќа? Да стигнеме до животот пред нашите лекари да не забрануваат да пушиме, пиеме, јадеме, сончаме и да водиме љубов? “

„Сите денес имаат мобилен телефон, но повеќето немаат на кој да му се јават“

One Comment

Leave a Reply

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Loading…

0

Коментари